Tuesday, September 18, 2007

DAMA I RAZBOJNICI



Već odavna svaka zemlja jako pazi kako se predstavlja u svijetu. U suvremenim uvjetima tome služi vanjsko-politička operativa, poznatija kao diplomacija. To je i dar i zanat u kojem je u prvom redu i svakom trenutku važno biti i ostati gentleman (gospodin ili dama - ovisno o tome kojeg spola su ljude koji predstavljaju svoju zemlju u međunarodnim odnosima).

Mlada država bez obučenih diplomatskih kadrova, a pod naletima neumjerenih apetita političkih miljenika (kakva je kod nas situacija) s diplomacijom nije baš imala sreće. Sjetimo se Nevena „Juhice“ i njegovog skandaloznog boravka u Australiji, pa je ipak se uspio „skrasiti“ na još boljem mjestu u Americi (i u kratko vrijeme uspio ostvariti dodatne skandale. Ili ta grozomorna priča o Čučiću, koji je naprasno morao otići iz Belgije, a trenutno obiteljskim „gafovima“ zabavlja policiju dviju država i tabloide širom svijeta. I drugih koji se nisu najbolje snašli, ili onih koji su se naprotiv „fantastično“ snašli. Istovremeno, mjera uspješnosti naše diplomacije bi trebala biti prihvaćenost i poštovanost Hrvatske u međunarodnim okvirima – a ona nije baš najljepša. Zašto, pitanje je suptilno odgovor bi trebao biti još suptilniji: Civilizacijski kurs kojim Hrvatska brodi na vanjskom i unutarnjem planu ima mnogo skretanja, a i unutar diplomatskih struktura postoje tolike podmukle igre, spletke, podvale do divljačkog ponašanja za vanjsku i unutarnju upotrebu.

Gdje je danas naša diplomacija, i kakva je slika Hrvatske u međunarodnim odnosima najbolje pokazuju usporedbe Hrvatske s drugim međunarodnim subjektima nastalim poslije pada Berlinskog zida. Dok je Hrvatska (istina u okviru Jugoslavije ali kao samostalan subjekt) bila skupa sa Slovenijom ispred skoro svih Srednje i istočnoeuropskih zemalja, danas su sve one dio europske zajednice, pod njihovom jakom zaštitom i planiranim i programiranim brzim razvojem vlastitih resursa (toliko o tome da „plansko“ gospodarstvo više ne postoji!). EU danas odvaja ogromna sredstva u vlastite centralne fondove pomoću kojih dirigiraju razvoj određenih grana u svojem „ataru“, ili čak čitavih novoprodruženih članica kojima je pomoć potrebna da se prevelike razlike što prije smanje na podnošljivu mjeru. Čak i ta nesretna (nama stalno pred očima) Srbija postiže brze i neosporive uspjehe u međunarodnim odnosima iako su do pred koju godinu bili „zadnja kužna“ zemlja na samom europskom dnu. Pritom činjenica da smo mi već daleko odmakli u pregovorima o pristupanju EU, ne znači baš ništa, jer je otvoreno i zatvoreno masu pregovaračkih poglavlja a riješeno samo par nespornih.

Temom kvalitete kadrova sam se malo zabavio u postu „Diplomati i dame“, ali me je nekoliko posljednjih događaja na tom planu podsjetilo da priču započetu u prvom postu moram dodatno obraditi i u ovom drugom. Evo prve „vijestice“ iz Jutarnjeg lista od 14.09.2007 pod naslovom „Miomir Žužul - gore od beskorisnog“

Taj naš „nestaško“, bivši ambasador, pa lobbist, pa ministar vanjskih poslova, pa bivši ministar i zastupnik u Saboru, pa ljubitelj opere, a naročito poznat kao kolekcionar materijalnih vrednota, kako se uopće našao na tako „važnim“ funkcijama po svijetu (pa neka je i u Gruziji, Osetiji ili kako li se te zemlje već zovu)? Ima nekoliko linkova koji o tome ponešto govore.
Žužul postao izaslanik OESS-a za Gruziju Business.hr/Hina od 17.08.2007 : Predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Španjolac Miguel Angel Moratinos, imenovao je u petak Miomira Žužula za osobnog izaslanika za misiju u Gruziji i Rusiji, a u svezi s projektilom koji je pao na gruzijski teritorij 6. kolovoza.
Miomir Žužul posreduje između Rusije i Gruzije Jutarnji los/Hina 17.08.2007: Žužul je već sutra na putu za Tbilisi, gdje će početi misiju kao osobni izaslanik predsjedavajućeg OESS-a Miguela Angela Moratinosa..
Miomir Žužul posreduje između Rusije i Gruzije Jutarnji list 17.08.2007 Žužul je već sutra na putu za Tbilisi, gdje će početi misiju kao osobni izaslanik predsjedavajućeg OESS-a Miguela Angela Moratinosa
Žužul doputovao u Tbilisi Business.hr/Hina 20.08.2007
Miomir Žužul: 'Neka Rusija i Gruzija nastave pregovore' Jutarnji list 06.09.2007
I onda hladan tuš: „Miomir Žužul - gore od beskorisnog“ Jutarnji list od 14.09.2007 Britanski tjednik The Economist prozvao je bivšeg ministra Miomira Žužula zbog loše provedene OESS-ove istrage ruskog upada u Gruziju. Pod naslovom “Gore od beskorisnog” komentator Economista piše da su Žužul i OESS uspjeli doći tek do općenitog zaključka da je “teško utvrditi što se doista dogodilo”. „Nazvati to izbjeljivanjem bilo bi nepošteno. Bijelo ipak ostavlja dojam čistog i sjajnog. Ono što je OESS izvijestio o nedavnom napadu Rusije na Gruziju prljavština je, sluz i mulj koji prikrivaju istinu.

No ako ste promislili da je ovo još jedna ocrtana priča o Miomiru Žužulu prevarili ste se. Moja priča je priča o finoj i uglađenoj dami Kolindi Grabar-Kitarović i Ministarstvu kojem je na čelu:
Kolindin pad- Nepotrebne zamjerke Večernji list 29.08.2007 Osim što se nije politički afirmirala, zbog čega je vodeće mjesto u 8. izbornoj jedinici dano Linu Červaru, izvori iz HDZ-a kažu da je Kolinda Grabar-Kitarović oslabila svoju poziciju u stranci primjedbama na neka rješenja u primorsko-goranskom HDZ-u. Imenovanje malološinjskog gradonačelnika Garija Cappellija za šefa Županijske organizacije HDZ-a nije navodno naišlo na njezino odobravanje.
Kolinda Grabar-Kitarović iznenada je pod veoma čudnim okolnostima pala u nemilost Jutarnji list 15.09.2007 : Riječanka Kolinda Grabar-Kitarović, za koju se smatralo da će biti Sanaderova uzdanica za Rijeku, iznenada je pod veoma čudnim okolnostima pala u nemilost šefa stranke..

U međuvremenu su u našim medijima se počele provlačiti oko ministrice kuriozno žute vijestice s neugodnim konotacijama (da bi valjda pojačale sliku njene neuspješnosti koje se svodi na koketiranje s europskom diplomatskom elitom):

Kolinda – predmet želje EU ministara Večernji list 11.09.2007 Urednik BBC-ja zadužen za praćenje političkih odnosa u Europi na svome je “Euroblogu” otkrio kako “ima dobrih vijesti za jednu državu koja nastoji ući u Europsku uniju”, no kako nije riječ o otvaranju novog pregovaračkog poglavlja jer je netko od odgovornih izrazio želju za približavanjem Hrvatskoj, već je jedan od ministara kolegama sugerirao kako bi za njega bili dobrodošli puno bliži osobni 'bilateralni’ odnosi s određenom ministricom vanjskih poslova” - te napis ilustrirao fotografijom naše ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar - Kitarović

Intelektualni seksipil ili diplomatski šarm Jutarnji List 16.09.2007 Koji je ministar vanjskih poslova jedne zemlje EU prošle subote u Portugalu svom kolegi rekao kako bi rado poboljšao bilateralne odnose s našom ministricom Kolindom Grabar-Kitarović? Je li to bio šarmantni Francuz Bernard Kouchner kako su dali naslutiti neki mediji, ili pak Belgijanac Karel De Gucht, a možda je to bio Jean Asselborn iz Luksemburga?

Ne krijem da je Kolinda i meni miljenica među tim mračnim tipovima s vrha HDZ-ovske „nomenklature“. I ja znam da je zovu „barbikom“, znam i da su joj rezultati mršavi (u kakvom je društvu i u čije ime nastupa i ne mogu joj biti bolji), ali eto - dijelim simpatije s europskim ministarima, njenim kolegama, bez obzira na neugodne konotacije žutila koje se provlači - ili možda baš zato, jer u ovako posloženim vijestima evidentno ima puno prikrivenog smisla i podlih namjera. Naime:

Sanader se pohvalio imenovanjem Žužula izaslanikom OESS-a Business.hr/Hina 19.08.2007 : Hrvatski premijer Ivo Sanader je u subotu u Splitu nakon sastanka s bavarskim premijerom Edmundom Stoiberom ustvrdio kako je Hrvatska "od zemlje primatelja usluga postala zemlja koja sada pomaže drugima, što potvrđuje i imenovanje bivšeg šefa hrvatske iplomacije

Na stranicama MVPEI još od prošle godine stoji kako se postaje funkcioner u OESS-u pollitika ">(Ministarstva vanjskih poslova i europksih intergracija) : RH je uključena u terenske aktivnosti OESS-a sudjelovanjem u promatranju izbora koji se ostvaruje kroz OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) te od 2000. godine i slanjem građana u misije dugog trajanja (Kosovo, Albanija, Gruzija i Makedonija). Od sudjelovanja u promatranju referenduma u Albaniji 1997. godine, MVPEI Republike Hrvatske redovno šalje diplomate u promatranje izbora u zemlje regije i ostale zemlje sudionice OESS-a, uključujući Zakavkazje i Srednju Aziju. Od početka 2002. godine, uz pomoć ODIHR-a, MVPEI je nekoliko puta imao priliku poslati u promatranje izbora i predstavnike specijaliziranih hrvatskih nevladinih udruga (NGO).

Samo bi se maloj djeci moglo podvaliti da se Veliki Miomir našao na odgovornim pozicijama u OESS-u zato što spada u nezamjenljivi svjetski diplomatski krug. Njega je tamo vjerojatno „morala“ progurati ista ova Kolinda, koju očito vole europski ministri vole zato što je dama, ali ju ne vole HDZ-ovski farabuti koji pripremaju svoj veliki „come back“ (ukoliko osvoje vlast - Bog nas sačuvao od takve „nevere“).

Baš zato je ovakvo nešto i trebalo reći. Da birači, koje smatraju nedozrelom djecom shvate o čemu se tu radi. Zbogom Kolinda, jer ovako ili onako, europski ministri će se morati navikavati na neke druge, tamnije i ružnije figure. Ja sam barem bio zadovoljan da smo tamo među njima imali jednu damu umjesto ovog imoćanskog farabuta koji se sigurno dobro „snašao“ i u novim „istočnjačkim“ ulogama na svoj osebujan i specifičan način, a na što malo dalje u svome tekstu evidentno aludira „The Economist“:

Istraga OESS-a na čelu s Miomirom Žužulom, bivšim hrvatskim ministrom vanjskih poslova, istraživala je incident. Da su iznijeli uvjerljive razloge zašto vjeruju Rusiji, a zašto ignoriraju švedske, poljske i druge stručnjake koje je angažirala Gruzija, to bi bilo jako zanimljivo. Ali, čini se, nastavlja komentator, da nisu imali nikakvu namjeru analizirati argumente. Došli su tek do općenitog i neutralnog zaključka da je “teško utvrditi što se dogodilo”. Rusi su na to odmah objavili kako ih time OESS oslobađa svake krivnje i obnovili svoj promidžbeni rat protiv bivše sovjetske republike.

I sretno ti hrvatski narode! Ako sve prođe po planu (a neki se svojski trude) u dolazećim vremenima ćeš imati prilike zasigurno uživati blagodati nekih ruskih Bechtela, kojima se „Veliki Miomir“ zna tako lijepo i snalažljivo podvući pod kožu!

No comments: