Thursday, April 12, 2007

Naivčine i "šporkačuni"!

Čujem preko uha Maria Mihaljevića ( u Piramidi), koji tu zabavnu tribinu naivno koristi za slanje ozbiljne poruke državnom odvjetniku o potrebi istrage zbog „veleizdaje“ u postupcima braniteljskih timova pred Haškom tribunalu, koji su rezultirali gubitkom branitelja haškim optuženicima radi tzv. sukoba interesa.

Zaista, Mario je na svoj način postavio ozbiljno i znakovito pitanje. Kako se mogao dogoditi ovakav katastrofalni obrat situacije u kojoj su haški optuženici ostali bez obrane, a s njima i hrvatska država našla u neugodnoj situaciji, budući da ju se involvira u nekakav zločinački poduhvat. Samim time i nas sve, građane ove države. Bez obzira na individualni pristup krivnji, koji se njeguje i promovira na haškom tribunalu, istina je za nas sve iznimno važna, de ne ostane traga ikakvim sumnjama ili naknadnim tumačenjima.

Gdje je nestala stručnost i vjerodostojnost branitelja i braniteljskih timova, te svih državnih organa i organizacija koje su im stavljene na raspolaganje:
• Miroslav Šeparović, kao ozbiljni branitelj je trebao računati na tako jednostavnu činjenicu, da on kao onaj koji je unutar inkriminiranog ratnog vremena vršio najviše državne funkcije, i to takve koje su direktno u svezi s predmetom spora, može biti osporen kao branitelj. Je li možda računao na to da su oni u haškom sudu naivčine. pa na tako „vruć“ detalj neće obraćati pažnju.
• Ili kako je moguće da jedan tako dobar i priznat odvjetnik kao Čedo Prodanović pojavljuje se u dva sudska procesa na suprotnim stranama, a da to može ostati nezamijećeno od strane haškog suda.

Institucija sukoba interesa je previše značajna i često upotrebljavana ili zloupotrebljavana na sudovanjima da bi se olako prepustila „slučaju“ ili očekivanoj (čitaj željenoj) naivnosti druge strane. Ta na drugoj strani su na sudu i tužiteljstvu skupljeni najvrsniji pravnici svijeta. To je element koji se prvi uzima u ozbiljno razmatranje da bi se stekle prednosti ili poništila iznenađenja – a upravo nam se to dogodilo. Ako su možda i bili naivni, pa mislili da će haško pravisuđe biti naivno, trebalo je napraviti rezervni plan za takav razvoj situacije, a sad se vidi da nije bilo rezervnih rješenja! Zaista, iznenađujuće neprofesionalno.

A kako se to ipak dogodilo, Mario ima pravo – netko je odgovoran, jer sudovanje općenito, a međunarodno sudovanje najviše, zahtijeva nepristranost i profesionalnost iznad svega. Umjesto koordinacije među svim braniteljskim snagama (od braniteljskih timova do državnih institucija, a sve ih država bogato plaća iz novca poreznih obveznika), razvio se rat, sa dalekosežnim posljedicama - s rovovskih bitki prešlo se na otvorene okršaje, i nema više mjesta nikakvim kalkulacijama. Već su naše novine pune toga (npr. Jutarnji, Večernji , Nacional, Feral , Globus, itd.

Očito je cijelu zbrku i prestrojavanje donijelo angažiranje odvjetnika Grega Kehoe-a na strani Gotovinog braniteljskog tima, koji je jedno vrijeme bio i istražitelj za Haški sud. On je evidentno kroz rad za haški sud i istraživanje stekao određena saznanja, koja će staviti Gotovini na raspolaganje.

Gotovina je bio ispao naivčina kad je počeo lutati po svijetu plaćen od onih istih "šporkačuna" koji su svoju "istinu" htjeli prebiti preko njegovih leđa, pa je izgubio dragocjene godine u izgnanstvu umjesto da se pripremao za obranu. A lagodan život pretpostavio manje-više „ugodnom“ zatvorskom boravku u Hagu koji bi mu se uračunavao u kaznu (koja ga vjerojatno čeka – pitanje je samo kolika). Sada se, pripremajući svoju obranu, pokazuje nimalo „naivnim“, ni on, ni njegov braniteljski tim, jer su očito koncipirali obranu na za njega jedini način - a to je ukazati na centre moći koji nisu znali ili bili spremni organizirati funkcioniranje pravne države na netom oslobođenim prostorima, što je minimum vojnog znanja, i odgovornosti čemu se ne može izbjeći ako protiv sebe imate pravosudna iskustva zemalja, koja se ratom stalno bave i koji dobro znaju kako rat se manifestira u svim njegovim najfinijim varijacijama.

Ah da! Sad postaje jasnije zašto je braniteljski tim Gotovine išao na formiranje vlastite fondacije za skupljanje sredstava za obranu i istraživanja: Evidentno je trebalo obranu ostaviti neovisnom o državnim honorarima, a samim time i unificiranja odgovornosti, što Gotovini koji je uvijek i samo bio u prvim napadnim redovima, nikako nije moglo odgovarati.

Vrhunac svega je pokretanje postupka „sukoba interesa“ odvjetnika Kehoe-a jer je navodno bio istražitelj za Haški tribunal. Kakav je tu sukob interesa??? On je samo istraživao (a njihova fondacija financira i dodatna istraživanja), a tužiteljstvo i sud koristi njegove nalaze, koji mogu biti dostupni i svima ostalima. Da gosp. Kehoe radi još za Haški tribunal bio bi problem, ali on to ne radi, no dobro je upoznat s građom kojom raspolaže tužiteljstvo i to mu daje prednost. I zna mnoge detalje koje bi drugi branitelji i država htjeli prikriti, što ne ide tako lako.

Tako naši „veliki pravni stručnjaci“ ispadaju na koncu naivčine, jer ne mogu vjerovati da ih je rukovodio samo bogati honorar, kojeg država daje za obrane u Haagu. Ili su zaista u cijeli ovaj posao ulazili s figama u džepu (da bi zadržali i održali sjenu nad određenim ljudima i događajima iz kritičnog ratnom vremena, a to im sad Haški sud ne dozvoljava, jer to jest pravi sukob interesa, u kojem djeluju drugi interesi a ne klijenta branjenika. Dobro pitanje: Čiji su oni ustvari bili branitelji!? Svojim branjenika ili strukltura koje žele ostati prikrivene!

I ispadaju smiješni u svojim zahtjevima o isključivanju Kehoe-a kojeg tek sada prepoznaju kao vrlo opasnu figuru. Jer Kehoe samo zna više od njih, ili zna ono što su oni mislili da se ne zna, ili da se može održati netransparentnim. A sve što je Kehoe kao istražitelj vidio, čuo i opisao svaki branitelj ne samo da smije nego i mora dobro proučiti (dakle Kehoe je i njima pomagao). Daljnji razvoj situacije će biti vrlo interesantan, jer se sve više diže zastor s onih koji su naivno vjerovali da je Gotovinin pustolovni duh toliko naivan da bi njih „šporkačune“ i dalje ostavio u dubokoj sjeni.

No comments: