Monday, December 4, 2006

ŠTO GORE TO BOLJE!

ŠTO GORE TO BOLJE!

Slučaj Glavaš, htjeli mi to ili ne, zaplovio je u svoje naoko apsurdno rješenje.

Dio nacije slavi pobjedu „pravne države“ nad onima iz pravosudne i izvršne vlasti koji su si umislili da su baš oni ta pravna država, mada je samo pravosuđe kompromitirano, korumpirano i politizirano, a izražava se kroz stalno provlačenje nesustavne, neprincipijelne i selektivne prakse.

Drugi dio nacije i Sanaderov kabinet su ustvrdili da je na vidiku “Slom pravne države” (citat naslova iz Večernjeg lista od 4 prosinca)! Kao da smo tu pravnu državu do slučaja Glavaš bili osvojili a sada smo ponovno natrag u bezakonju. Kao da objektivno nismo zemlja s najviše sudova, najviše sudaca i najviše neriješenih predmeta u Europi (i to onih registriranih na sudovima ali ne i koliko ih je zaustavljeno na državnom odvjetništvu, koje se lijepo uklapa u više nego blijedu pravosudnu sliku Hrvatske).

Od prekjučer ništa više neće biti isto (neovisno kako će Glavaš osobno proći do kraja istrage). Zato želim Glavašu sve najbolje za skoro ozdravljenje - i zahvaljujem mu na njegovom velikom doprinosu ukupnoj demokratizaciji i kvalitetnijoj pravnoj državi, boljoj od one selektivne koju smo do jučer imali. Možda nekome ovaj moj stav može izgledati provokativan ili apsurdan, ali takav je kakav jest: Naime, da bi se razbila žabokrečina u pravosuđu, da bi se odstranio evidentno prejak utjecaj izvršne vlasti na pravosuđe (ne samo na pravosuđe nego i zakonodavnu vlast) trebao se dogoditi ovakav strastveni sukob u kojem su se mnoge stvari razgolitile do samog apsurda.

A tamo gdje je apsurd najveći jest izvršna vlast, u kojoj su zavladali apsolutizam i nedodirljivost a javni interesi su bačeni pod noge do neprepoznatljivosti, a mnoštvo skandala su gurnuti na stranu i utjecajem na medije stoje u sjeni do eventualnih zastara koji su postali najveće postignuće hrvatskog pravosudnog sustava. Sve to je „zbandalo“ ukupni politički poredak Hrvatske, u kojem hrvatski brod jedri opasno nagnut, i malo mu treba da se prevrne. Naime, svi su se nagurali na jednu stranu: Pravosuđe se pretvorilo u servis interesa vladajućih struktura, Sabor u servis uskih stranačkih interesa, a izvršna vlast u servis moćnih struktura i osoba obogaćenih u ratnom profiterstvu. Možda je i dobro da se konačno sve to prevrne i očisti od blokada koje su na djelu, jer sustav u kojem nema ideala nego svatko svakoga drži za jaja ne zavrjeđuje bolji kraj. I Heraklo je morao navesti poplavu na Augijine štale da bi se očistio onaj nesnošljivi smrad.

Zato budimo realni: Slučaj Glavaš se ne bi uopće dogodio, ili barem ne na ovakav način, da je hrvatski državni, a naročito pravni poredak bio vjerodostojan. U tom smislu je bolje shvatljiv gornji naslov kako je upravo „što gore to bolje“, jer nas jedino šokovi mogu izvlačiti iz situacije u kojoj se Hrvatska našla. Pa za kraj da parafraziramo onu poznatu poslovicu: Nije loše sve što izgleda loše, jer uvijek nosi u sebi klicu dobroga.
 

No comments: