Thursday, March 8, 2007

Hrvatska ponoć, u srijedu 07.03.2007.g.

Kakva nam je to „lijepa naša“ danas postala?

Prije dva dana, u ponedjeljak dne 05.03.2007. zbio se možda ovih dana najznačajniji događaj u Hrvatskoj (kulturni i politički), a da ga do srijede poslijepodne nitko nije registrirao:

Preminuo fizičar i filozof Ivan Supek Akademik Ivan Supek, fizičar, filozof i književnik, humani. Kao nepoljuljana moralna i intelektualna vertikala Supek je snažno označio drugu polovicu 20. stoljeća. Tragovi te uzorne ostavštine bit će vidljivi i u nadolazećem vremenu.
Iz Večernjeg dne 07.03.2003. u rubrici ŽIVOT U SLICI, vrijeme objave nije navedeno

Akademik Ivan Supek, jedan od najistaknutijih protagonista hrvatskog znanstvenog, kulturnog, političkog i javnog života, preminuo je ponedjeljak u 92. godini u obiteljskom domu u Zagrebu. .Iz Jutarnjeg - Objavljeno u srijedu dne 07.03.2007 g. u 16:31 sati

Ostali tiskani dnevnici:

Vjesnik – ništa nije objavio
Slobodna Dalmacija – ništa nije objavio
Novi list – ništa nije objavio
Glas Istre – ništa nije objavio
24 sata – ništa nije objavio
Glas Slavonije – ništa nije objavio
La voce del popolo– ništa nije objavio

No, treba biti realan – web stranice se uglavnom uređuju u tijeku jutra, a vijest je stigla u srijedu poslijepodne.

Tjednici:

Umro akademik Ivan Supek Nakon duge bolesti, hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist akademik Ivan Supek preminuo je 5. ožujka u obiteljskom domu u Zagrebu. U srijedu ujutro akademik je posljednji put ispraćen u najužem krugu obitelji i prijatelja na zagrebačkom Krematoriju.
Nacional objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g. u 17:41 sati.

Ostali tjednici nisu objavili, ali je poznato da jedino Nacional svoje stranice permanentno održava.

Elektronski mediji:

- Net.hr: Hina objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g. (vrijeme objavljivanja nije naznačeno): Hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist, akademik Ivan Supek umro je nakon duge bolesti u devedeset i drugoj godini. Supek je umro 5. ožujka u obiteljskom domu u Zagrebu.

- Index; objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g. u 19.00 sati IVAN SUPEK, hrvatski fizičar, filozof, pisac te borac za mir i humanist, preminuo je u ponedjeljak u 92. godini života, no vijest o njegovoj smrti, prema njegovoj je želji objavljena tek nakon pokopa.

- Monitor: objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g.: Prije 2 dana u svom je domu u Zagrebu, u 91 godini života, umro poznati hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist, akademik Ivan Supek. (vrijeme objave nije naznačeno ali je ugrađen link prema Jutarnjem.

- Javno.com: objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g. IN MEMORIAM Umro akademik Ivan Supek Akademik je preminuo u ponedjeljak, no javnost je za njegovu smrt saznala tek danas... . (vrijeme objave nije naznačeno).

Što je Akademik Ivan Supek značio za Hrvatsku, za njenu kulturu, za njen image u svijetu, njeno antifašističko lice (koje ju danas čini ravnopravnom na Zapadu – bez obzira na one nažalost ne baš rijetke remetilačke faktore), nije potrebno posebno isticati.

No, činjenica da je umro dva dana ranije, a da to nitko nije znao – to se niti može objasniti, niti bilo čime opravdati!!

Kakva nam je danas Hrvatska postala? Kakvi su nam to mediji, koje Hina dva dana poslije obaviještava o tom događaju? Kakva nam je to Akademija koja će iz novinstva saznati dva dana poslije da im je otišao najvrjedniji i najzaslužniji njihov član?

Prelistajte (papirne ili elektronske) stranice medija kroz posljednjih dva dana i pogledajte, koje su sve vijesti bile ne udarnim mjestima?

Je li to zato što je Supek bio izuzetno odgovoran, i što je tu odgovornost za sve nas cijeli život hrabro i dosljedno nosio?

Ne piše se dobro onoj zemlji koja ne prepoznaje, ne cijeni i ne štuje svoje najviše vrijedbnosti.

No comments: