Thursday, March 29, 2007

Kako se gradi ?

Je li treba proglasiti dokument objavljen na CNN blogu i Pollitikabeznačajnim!?

U principu, ali površno gledajući, stoji njen prigovor, da tamo dani dokument sam po sebi nije nekakav značajan dokument (jere nema pečata, potpisa, osnovnih podataka o učesnicima isl), ali mislim da ga CNN nije ni prezentirao kao nekakav "ključni" forenzični dokaz (za sud ilisl) , nego da ukaže kako negdje nešto postoji, tj. da negdje postoji dokumentacija, a u njoj istina, i da je čak i on dobio dio toga u ruke!!

Glede ovog dokuemnta, ili bolje rečeno ovog "slučaja" treba obratiti pažnju na sljedeće stvari:

1. Vjerujem CNN-u, da se dokopao neke vjerodostojne i opširnije dokumentacije (jer je to već učinio za slučaj "Sunčani Hvar", onu neugodnu priču koju nitko nije do sada demantirao ( jer se to niti ne može), a pokušava se prekrivati šutnjom. Ovo što je CNN ovdje dao je evdentno dio veće dokumentacije, a i sam ovaj dokument sadržava originalne rukopisne bilješke (što je jako mnogo za moguću forenziku!!).

2. Slučaj ceste Gaženica - čvor "Dalmatine" nije nimalo naivan, jer u ukupnom događanju ukazuje na ekscesne oblike ponašanja, što bi nekima (koji snose svoj dio odgovornosti - fržavni organi i politika u prvom redu) trebalo biti dovoljno da se alarmiraju. Naime, izvedbena dokumentacija (bez koje ne postoji investicija) je morala sadržavati precizirane sve stavke i startne kalkulacije. Tko je imao i najmanju invsticiju (kuću ili šupu iza kuće to zna dobro). Za forenzičare to bi trebalo biti značajan pokazatelj, jer se u kratko vrijeme ne može doći (u relativno vrlo stabilnim cjenovnim uvjetima - bez skoro ikakve inflacije i drugih bitnih poremećaja u građevinarstvu) do duplih cijena, i to na nekoliko uzastopnih natječaja. Da su se cijene smanjivale u ponavljanim natječajima imalo bi više logike, ali povećavale - to nije normalno. Svaki prosječan inženjer bi lako provjerio kalkulacije, a sudski stručnjaci, ili ovlašteni stručni timovi itekako.

Ostaje se dakle prispitati ekscesnu pozadinu ovog slučaja, i to se ne može preskakati (niti pobijati površnom diskvalifikacijom dokumenta). Da li je netko bio neozbiljan, kad je izrađivana izvedbena dokumentacija? Da li se netko zajebavao kad su pripremani javni natječaji (kojima je prilog i orjentir upravo izvedbena građevinska dokumentacija - koja mora biti stručno napravljena jer se daje stručnjacima kao podloga za davanje ponuda)? Da li je ona prva ponuda (po prvom natječaju koji je bio storniran) također bila neozbiljna zajebancija (a bila je daleko niža od ove po kojoj se sada gradi)? Ukratko treba naći odgovor zašto je sve ovo bilo puno propusta i neprofesionalnosti (ako je uopće bilo neprofesionalno - tj. ukoliko nije postojala namjera - što je jedina realna alternativa "neozbiljnostima" u pripremi i realizacioji ove državne investicije).

Građevinari zaista djeluju kao mafija (stvarno i po smislu, i ne samo u Hrvatskoj). Zato postoji i ostaje sumnja, da je u ovom slučaju postojao namjerno dirigirani natječaj. Ja znam (neću pisati velikim slovima ali ću ponoviti - ja znam) da se to tako u praksi često radi; kao i to, da se u svaku ovakvu investiciju ugrađuje odmah i "ono" što pripada onima koji su u tome učestvovali, ili o tome odlučivali - a što je s njihovog stanovišta "normalno".

Znakovito je i to, da na ovakvim natječajima obično nema sukoba i ratova (kao što je ovo s Lactalisom i Agrokorom) jer za sve njih u građevinarstvuu Hrvatskoj ima posla, da se oni uvijek dogovore, i kad daju ponude tko će dobiti neki posao, i to kako će se kasnije to kompenzirati onome koji "izgubi".

Još nešto: Uspješno je eliminirana strana konkurencija (koja bi bila jedini lijek, ali mi ne bismo bili na takvom glasu da se to može u djelo provest). Svojevremeno uvođenje u te igre stranih građevinara (Boygues, Strabag, oni Žužulovi Amerikanci isl), je završavano skandalima - dakle i njih se uvlačilo u naše igre, pa ih više nemamo na natječajima, jer je naše građevinsko tržište zatvoreno - i to svatko od njih zna (kao što ni na javnim natječajima HFP-a nema pravih investitora jer je opće poznato da ti natječaji nisu slobodni natječaji- i mnogi se na to ljute).

I još nešto, najviše bombi je podmetnuto ovakvim, ili radi ovih poslova, a nijedan se nije otkrio (bez obzira na sve pohvale upućene Kirinu).

A na kraju, ovo ne bi trebalo biti političko pitanje "per se", no indirektno jest itekako, zato što se u ovo petljaju samo oni koji trebaju političke argumente (kao Pančić) ali ne i državne kontrole, policija, odvjetništvo itd. što bi bilo normalno kad se istaknu nepravilnosti i uoče ekscesi (ovo bi bio slučaj koji bi se lako riješio stručnim uvidom).

Oni koji su se "branili" (Kalmeta - i samo ne znam zašto uvijek vuku onog Matušića!?), jer su kao političari, i ako su htjeli realno sagledati problem, umjesto "političkog" načina i stila (istog onog kojeg je upotrijebio Pančić) mogli predložiti: ajmo sjesti i analizirati stzvar, a dubinska analiza se može napraviti u tjedan dana. No išli su "tuk na utuk", što ukazuje na suprotno!

I kao zaključak, ovo nema nikakve veze ni s HDZ-om, ni SDP-om, jer je sve ovo moglo se dogoditi obrnuto, (da Kalmeta prigovori Pančiću da je vlast drugačije locirana). Možda ćemo takvo što i doživjeti uskoro, jer problem definitivno postoji, a on je ukotvljen na relacijama moći i njima je svejedno tko je tamo.

Zato CNN ovaj "slučaj"s pravom dotaknuo "dokumentom" koji upućuje na pravi put kojim se takvi problemi trebaju rješavati, a to vjerojatno neće tako lako ići prije nego uđemo u EU, kad će razne stzranke zaista ravnopravno na natječajima učestvovati, a mi imati jednog Di Pietra, ili onu ruminjsku beskopromisniu tigricu!

No comments: