Tuesday, March 27, 2007

Lucky Luke & Dalton Cousins (2. dio)

Sretni Luka i rodijaci!!
(Naslov zaslužuje prijevod, jer je pomalo kriptičan)

Ovo je neplanirani post, rad nastao „umjetničkim dojmom“ kombiniran mješavinom strip tehnike i kolaža. Virozom prikovanog u kuću, osuđenog na kompjuter, novine, radio, televiziju, a impresioniranog brzinom i burnošću promjena, čovjeka se lako stjera u komičnost sagledavanje slijeda stvari. A kako bi moglo drugačije biti, kad te i semantika u to gura (naša riječ Strip dolazi iz engleskog jezika, preciznije od američkog naziva Comic Strip što doslovno znači komična traka. ). Kako onda umaknuti takvim asocijacijama, kako izbjeći „trapulu“, u koju te ni kriva ni dužna uvalila dosada. Ipak, preporučam da ne shvatite sve ovdje napisano previše ozbiljno. No, ako pronalazite sličnosti s grubom svakodnevnicom, smatrajte ih nimalo slučajnima.

Svaki mit je grupno djelo, najčešće djelo generacija kroz stoljeća. U Hrvatskoj vrijeme teče brže, pa se brže i mitovi kreiraju, ono što negdje traje desetljećima, stoljećima, milenijima. U Hrvata sklonih mitologiji (u prenesenom i neprenesenom značenju) sve se odvije kondenzirano, sabija se u dane, tjedne, desetljeća, pa čak. Budući da mitovima treba puno više vremena i prostora da bi zaživjeli, često se ide se radikalno u prilagođavanje povijesti suvremenim ali burnim mitološkim i mitologijskim potrebama (što se negdje zove krivotvorenjem povijesnih zbiljnosti – ali čemu gledati u takve sitne površne detalje.

Tako je i mit o Lucky Luke-u nastao grupnim naporima mnogih nadarenih pojedinaca, institucija i struktura. I to ne samo na domaćem nego i na međunarodnom prostoru, jer svijet je postao mali, postaje sve manji - sa svim posljedicama neugodnosti „globalnog sela“: Pa, pozivam vas da nme popratite u vrludanjima po hrvatskoj komičnoj traci (ili odustanite ako vam je već previše):

Svemoćna Wikipedija
Maurice de Bevere 01.12.1923 – 16.07.2001, bolje poznat kao Morris, bio je Belgijski crtač stripova ili cartoonist , i tvorac Lucky Luke-a . Njegovo književni nadimak je bio alternativno pisanje prvog imena.
Svemoćna Wikipedija
On je stvorio Lucky Luke-a 1946 godine Spirou , strip magazine od Dupuis-a. Lucky Luke je usamljeni kauboj, koji putuje po Divljem zapadu, pomažući onima u nevolji, potpomognut s konjem Veselim skakutalom. Lucky Luke-ova prva avantura, Arizona 1880, objavljena je u "L'Almanach Spirou 1947."… (Morris) je susreo René Goscinny-a, francuskog crtača stripova i pisca, koji je u Lucky Luke-u pisao sve priče između 1955 i njegove smrti u 1977
Svemoćna Wikipedija
. Goscinny je bio još nepoznat, ali je uskoro postao najuspješniji europski crtač stripova, počevši s Lucky Luke-om, a kasnije Asterix-om . René Goscinny (14.08. 1926 – 05.11.1977) bio je poljsko- francuski autor, izdavač i humorist židovskog porijekla , koji je najbolje poznat kao crtač stripova) o Astérix- , kojeg je kreirao s ilustratorom Albert Uderzo-om , u ranijim izdanjima serije stripova o Lucky Luke-u.
Svemoćna Wikipedija
Daltoni se redovito spominju u Lucky Luke stripovima koji su njegovi zakleti neprijatelji. >"Stvarni" Daltoni“ Daltonovski „rođaci“ koji su braća po imenima Joe, William, Jack, i Averell, svaki malo duži od prethodnika.
Svemoćna Wikipedija
Daltonova banda je inače bila ozloglašena grupa odmetnika na zapadu Sjedinjenih država za vrijeme 1890-1892, specijalizirana za pljačke banaka i željeznica. S njima je bilo povezano ime Jesse James-a (mada su ovi ustvari djelovali kasnije i posve odvojeno
Svemoćna Wikipedija
„Projekt“ Lucky Luke su još razvijali razni drugi izdavači (kao Dargaud, Lucky Productions i Lucky Comics), ili autori (Vicq, Bob de Groot, Jean Léturgie, Xavier Fauche, Guy Vidal, Claude Guylouis, Lo Hartog Van Banda, Nitroglycerine, Claude Guylouis, The Alibi, Yann, Eric Adam, Patrick Nordmann), te - film, televizija itd.

Kao što se može s velikom dozom izvjesnosti pretpostaviti, i naš Sretni Luka je bio grupni projekt. Odlazeći u sumrak zalazećeg sunca iza sebe ostavlja mnoge tragove, koji zuje i bruje (i sve se glasnije čuju), te tinjaju i gore (da se sve bolje naziru) u tišini i tami sve mračnije pozadine.

Todorić : Konzum od sutra raskida Ugovor o poslovnoj suradnji sa Dukatom ), priopćio je Agrokor , i to jer ih novi vlasnici nisu ni na koji način kontaktirali, a jedan su od Dukatovih najvećih partnera. Najveći dio Dukatovog asortimana ćemo delistirati i smanjiti im udjele, kaže se u priopćenju, objavljenom u povodu prodaje Dukata, čijih je 91,94 posto dionica bilo u vlasništvu Luke Rajića , francuskom Lactalisu. Ponašanje francuske kompanije koja je kupila Dukat, a nije ni na koji način kontaktirala niti se javila najvećim partnerima toga istoga poduzeća smatramo u najmanju ruku neprofesionalnim i podcjenjivačkim prema tržištu na koje dolazi. Ako se prema poduzeću s kojim rade stotine milijuna kuna prometa ponaša na taj način, stvarno je pitanje kako će se ponašati prema malim partnerima.
Jarnjak
On je ustvrdio kako je Vlada Rajiću ponudila da tu tvrtku, važnu za prehrambenu industriju u Hrvatskoj, kupi konzorcij hrvatskih gospodarstvenika. Tijekom razgovora Rajić je, prema Jarnjakovim riječima, sve potvrđivao, a nekoliko dana kasnije potpisao ugovor s Lactalisom. "To je malo iznenađujuće i za mene apsolutno neprihvatljivo".
Polančec :
Nakon što smo iz medija doznali da se priprema prodaja Dukata, pozvali smo Luku Rajića da bismo o tome razgovarali U prvom dijelu razgovora Rajić je čak kazao da ne prodaje Dukat. U drugom dijelu rekao je, međutim, da vodi pregovore s Lactalisom.. Ako već želi prodati Dukat, preporučili smo mu da razgovara o tome s konzorcijem hrvatskih tvrtki… Rajić nam je na to odgovorio da je voljan o tome razmisliti. Očekivali smo nastavak razgovora u tom smjeru, a onda je u četvrtak stiglo pismo da je Dukat prodan Lactalisu.
Čobanković:
Nisam zadovoljan promjenom vlasnika Dukata i sigurno je da će državne institucije ispitati zakonitost te prodaje, a u slučaju stagnacije otkupa mlijeka, Vlada i mjerodavno ministarstvo pronaći će model zaštite proizvođača i kooperanata. Uskoro ćemo se sastati s upravom Lure i ako je transakcija valjana, o budućim potezima razgovarat ćemo s novim vlasnicima
Sanader:
"Mi smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, za to da svaki privatni poduzetnik može prodati svoju tvrtku. Naravno kada je riječ o ovakvoj, strateškoj industriji, onda je država itekako zainteresirana da vidi što se tu događa"…."Mi u Vladi nismo znali da se priprema ova transakcija, pročitali smo to iz medija, što nije dobro, jer kada je riječ o velikoj tvrtki onda je trebalo drugačije raditi, i to je moj prigovor"
Đurđa Adlešić:
.. prodaja Dukata je postala top-tema u gradu sira, Bjelovaru. Dodala je kako je u bjelovarskoj Sireli počelo »torbarenje« dionicama te da je zabrinuta za 350 radnih mjesta u tvornici koja posluje u sastavu Dukata. »Ne želimo biti laktofriz u prodaji Dukata«, kazala je Đurđa Adlešić. Prema njezinim riječima, tražit će se Vladino jamstvo u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje na putu ulaska Hrvatske u EU. Samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje se proizvede 100 milijuna litara mlijeka.
Itd.
A oni koji su stvorili Lucky-jev prvi milijun (te mu omogućili njegovo multipliciranje) se ne javljaju. Ili zato što ih više nema među živim ljudima, ili zato što ih više nema među „živim“ političarima (ali čuče i čekaju). Taj dio „povijesti“ pokušava ostati nejasnim i nespominjanim u medijima; jedno ga vadi Index: Jarnjak dosljedno govori nelogičnosti (kao kad je uvrijeđen što je Luka Rajić odbio ponudu hrvatske vlade da razmisli o tome da Luru proda hrvatskim poduzetnicima, iako mu je HDZ omogućio da tu tvrtku kupi pod, u najmanju ruku, sumnjivim okolnostima), a pri tome nekako to sve uspije izgovoriti tako da se čini logičnim. Nije Jarnjak usamljen u tome. Zapravo cijeli HDZ već 15 godina mijenja strategiju, planove, retoriku i politiku onako kako mu u datom trenutku odgovara, i 15 godina se uspijeva praviti da to sve ima neki viši smisao, popularno zvan Hrvatska. Vjerojatno bi to bilo čak i smiješno, da nije tako prokleto iritantno.
Na kraju jedna interesantna starija vijest, koja je još 06.09.2006 (uz ostale) nagovještavala ovakav rasplet, ali je ostala u sjeni događaja, iako je više nego značajna i znakovita: Rajić nagradio menadžere sa po milijun eura
Luka Rajić, vlasnik prehrambene industrije Lura, potkraj prošlog mjeseca nagradio je članove Uprave svoje kompanije Gordana Radina i Ivana Kličeka sa po milijun eura u dionicama. Luka Rajić, vlasnik prehrambene industrije Lura, potkraj prošlog mjeseca nagradio je članove Uprave svoje kompanije Gordana Radina i Ivana Kličeka sa po milijun eura u dionicama.
Kao što ne može biti istina da Vlada (i „velikani“ hrvatske politike i pretvorbe) nisu ništa znali o planovima „Sretnog Luke“, tako nije istina ni da je našega Lucky Luke-a stvorila jedna ruka (kao što uostalom nije ni njegovog stripovskog „alter ega“. To je kolektivno djelo mnogih „umjetnika iz sjene“. Da je moguće samo na tren zaviriti u Lucky-jevu listu (moralnih i materijalnih dužnika, koji „opravdano“ očekuju svoj dio kolača), sve bi bilo jasno. No zasada nije moguće saznati koliko potencijalnih aspiranata je upisano na Luckyjevoj listi a koliko ih je ostalo izvan nje. No, s obzirom na činjenicu, da je naš Lucky „odmaglio“ u svoj švicarski čokoladni azil „Favarger“, u hitnji i gonjen izvjesnim prijetnjama, evidentno postoji još dosta opasnih aspiranata. Kako će se stvari završiti, ostaje nam da (u šali ili zbilji) nagađamo. I da pričekamo Trajanov mitološki usud (vidi prema slavenskoj mitologiji (nažalost samo srpski izvor Projekta Gutenberg , jer se s tom visoko vrijednom inicijativom u Hrvatskoj nitko ne bavi).
Po jednoj bugarskoj priči iz Stare Zagore (Periodičeskoe spisanie, Sofija, t. IV, str. 182) bio je jedan car Trajan, koji je imao magareće uši. Indiskrecija njegovog berberina podseća na Midovu istoriju. Jedan varijanat iz Nevrokopa u Maćedoniji predstavlja Trajana sa kozjim ušima. Berberin njegov ide i poverava tajnu jednom pustom izvoru. Malo kasnije nađoše putnici pored izvora Jedno drvo, na kome svaki list nosi otkrivenu tajnu (čim zašušti). Car čuje za to, ode da vidi izvor i drvo, i kad se uveri, reče: "ono što je od Boga ne može se sakriti". I od tada on nije više krio svoje uši.
Na kraju moram otvoreno priznati: vesele me dvije stvari, sa ili bez referenduma:
• Prvo, već izvjestan brzi ulazak u NATO, i
• Drugo naslućeni brži ulazak u EU usvojio Berlinsku deklaraciju

Zašto? Zato što je sve bolje od ove balkanske krčme, u koju se isključivo izvana jedino smije unijeti sigurno svjetlo, da ne bi kome slučajno palo napamet upaliti šibicu iznutra.

Eto, moj kolaž je gotov, i ide u svijet. Mnogo je linkova u njega usađeno, pa koliko tko voli!!

No comments: