Wednesday, January 10, 2007

Vlast je „gulozna“ stvar

Ovo s ispitivanjem javnog mnijenja je svakako znakovito ako se zanatski odradi, mada se može i vrlo lako naručivati rezultate. Recimo ta ispitivanja telefonima - ikako ostaju anonimna vrlo lako se može napraviti data baza svih registriranih dobrovoljnih ispitanika, i o svakom se elektronski može napraviti profil, a onda pozivati telefonski po profilu one odgovaraju rezultatima koje naručitelj ankete očekuje. Zato se ponegdje često događaju drastične razlike u pozicioniranjima, mada je posve nevjerojatno da se glasačko tijelo doista tako ambivalentno ponaša. Kunice su kunice, nitko nije imun na njih!

Ipak, postoji i profesionalno poštenje kod ispitivača javnog mnijenja, pa kad imamo ovako male pomake u redovitim ispitivanjima, a pod uvjetom da je uzorak odabran korektno, i ako su rezultati tretirani zanatski, možemo rezultate uzeti kao ozbiljne pokazatelje.

Mislim da se već duže vremena reciklira ista situacija, tj. HDZ dođe na ili izgubi vodeću poziciju, ovisno o tome koliko SDP dobije ili izgubi podrške, a to nije dobro ni za HDZ ni za SDP, a najmanje za Hrvatsku jer građani evidentno se moraju zbunjivati s blizancima na političkoj tržnici, jer se ne može jasno odrediti kome doista glas treba dati.

Vlast je „gulozna“ stvar, i ta činjenica je u realnosti stvorila vrlo neodređenu situaciju na političkom tržištu!

Tako je SDP (s kolegama iz prošle Vlade) bio odlepršao previše desno od političkog centra, po tome je nažalost ostao zapamćen, a k tome malo vodi računa kako da se vrati tamo gdje mu je prirodno mjesto (konačno gdje stvarno ima glasova jer hrvatska glasačka mašinerija nije orijentirana desno nego malo ulijevo radi mnogih neriješenih egzistencijalnih problema i moralnih opterećenja). A SDP se bavio s onim što mu se sada najviše prigovara – a to je privatizacija, koju ne samo da nije poništavao (mada mu je to bilo izborno obećavanje), nego je čak neke i sam kreirao po sličnom konceptu.

HDZ ne treba previše komentirati, jer ima svoju najstabilnu članski situaciju (koja se održava na dobro razgranatom sustavu osobnih interesa). Ipak, politički se i dalje raslojava (Glavaš), a ktome skače iz afere u aferu, što je prirodan tijek stvari svake stranke na vlasti (kao primjer je karakteristično ovo ponašanje sa Sunčanim Hvarom gdje se Gradu Hvaru plaćaju velike pare iz proračuna da bi prestalo "talasanje" oko stvarnog sadržaja "tajnog" ugovora o javnom plartnerstvu). Konačno, nije "pokrenuto" skoro ništa, a naročito veliki grijeh (svake strane na vlasti) je ne stvaranje novih radnih mjesta, što se ne može amortizirati tzv. smanjivanjem stope nezaposlenosti. I ubuduće će svatko na vlasti, tu istui vlast gubiti ukoliko ne pokaže konkretnog napretka na tom polju. Permanentno dosta neurotična atmosfera kod njih možda ipak pokazuje da Sanader vjerojatno može biti odvojeniji od vlastitog stranačkog življa i glasačke potpore nego što se to vidi izvana.

S HSP-om na desnoj strani je generalno jasnija situacija, jer su oni jedna relativno jača rezervna desna pozicija (takva na lijevom krilu ne postoji), pa je već vidljivo stalno cirkuliranje nezadovoljnih glasača iz jedne (HDZ) u drugu (HSP) opciju, ovisno o trenutnom stanju stvari i natezanjima između njih. I jedni (HDZ) i drugi (HSP) će trebati nastojati barem vlastito članstvo držati pod kontrolom, (s čime se vuče i veći dio glasačkog tijela), a to je relativno lako kad se pritiska vlastito članstvo koje zavisi o sinekurama ili neugodnim posljedicama ako se vlast eventualno izgubi. No ostaje opasno pitanje kako utjecati na najveći dio navijača, na koje se ipak ne može utjecati ni obećanjima ni sinekurama.

Najabnormalnija je situacija kod HNS-a, gdje jedna u osnovi građanska, liberalno centristička stranka stjecajem okolnosti zauzima upražnjenu lijevu poziciju, ali ne govori tim jezikom, što izaziva dodatnu zbrku. Čačićeva ofenziva je samo dobar marketing za stranku, jer bit premijerom treba osvojiti mandate u Saboru.

No Čačićev eksperiment osobnog eksponiranja možda može biti i poučan putokaz. On se u općem glasačkom tijelu doživljava kao "novi" kadar, manje unutar svoje stranke, ali uspješno ulazi na tuđi teren, jer glasači pokazuju zamor od očekivanja; vole vidjeti nove igrače. Zato bi svi, a naročito oni u SDP-u trebali što prije izići s novim imenima. Vlast će se ionako sastavljati kasnije. No, ne da opet prevare glasačku bazu koju zadobiju, ako žele išta naučiti iz ove svoje krize. I onog ogavnog javnog kupovanja mandata poslije izbora!

I općenito: ne treba podcjenjivati glasačko tijelo, ono rapidno sazrijeva, i kaznit će svakoga onog koji nastupi po Jambovskom receptu "moj narode, moja stoko":!


No comments: